Allah

asma ul husna

sahabat teman dan kwan

Welcume

Wednesday, July 29, 2009

video eclipse...mesti tgk..


video

sila tengok kat sini... seronok... hihi... report by falak online

http://www.falak-online.net/komuniti/index.php/topic,778.15.html

Tuesday, July 28, 2009

Gerhana matahari penuh paling lama abad ini...


eclipse group dari Malaysia..
suasana gelap semasa gerhana pada pukul 9.25 pagi.

salam sesegar al khausar..

Masya Allah terlalu besar kekuasaan Mu.. penulis berpeluang untuk menyertai group eclipse ke China untuk observe kejadian gerhana matahari.. sangat menakjubkan.
seawal 4.45 pagi selepas solat subuh kami berkumpul di lobi hotel
untuk ke tempat observation.


kumpulan pertama yang sampai adalah kumpulan kami. 5.15 pagi matahari telah menyinari
bandar jiaxing. setelah beberapa perbincangan dengan pihak pengurusan. kami set up teleskop, kamera, dan lain2.


penantian yang penuh debaran diisi dengan semanfaat yang mungkin. Bendera Malaysia tidak dilupakan untuk di naikkan. Popular plak orang Malaysia. ramai pemberita datang dekat group kami. hihi... Memang Malaysia Boleh laa..


Penulis di temubual oleh wartawan dari jiaxing.. ternyata mereka bukannya terror pun
english..cakap pun biasa je.. boleh pulak suruh ana yg cakap china.. iskk.. xpatut2... sempat lagi penulis promote upm.. jgn marah ye the others... x sempat
nk promote yg lain..

Semasa kejadian gerhana tu... tak dapat nak gambarkan macam mana...
sungguh menakjubkan.. Allahu Akhbar.. Sungguh canggih ciptaan mu Ya Rabbi..
inilah antara pengalaman yang tak dapat didelete in my memory..

next trip is 10 jan 2010 di mynmar... ring eclipse..

my heart 1228am 29/7/20009

Saturday, July 25, 2009

Eclips Study d China



DEBARAN MENUNGGU KEJADIAN GERHANA...


AIG Fakulti Sains telah selamat sampai di Hangzhou dan kemudian menetap di Gentle Hotel, Jiaxing selatan Shanghai, China. Seorang ahli delegasi mewakili Angkasa telah di quarantine selama 5 jam di Airport Hangzhou kerana disyaki ada tanda-tanda demam H1N1. Alhamdulillah semua ahli dari AIG Fakulti Sains UPM tidak menghadapi sebarang masalah semasa di imegresen dan kastam China.
Hari ini Selasa 21 Julai 2009 team AIG Fakulti Sains bersama dengan kumpulan Falakonline telah melawat tempat cerapan gerhana yang berada lebih kurang 20 km dari Gentle Hotel di Jiaxing City. Tempat cerapan yang telah dikenal pasti adalah di Tian Ye Square, iaitu disuatu kawasan lapang berbentuk dataran dekat dengan sebuah tasik. Kami menghabiskan masa beberapa jam di dataran tasik ini untuk mencuba dan membuat rehearsal penggunaan peralatan astronomi serta mencari angle cerapan yang paling strategik dan sesuai.
Hari ini suhu di tapak cerapan mencecah 38.6 celcius! Berita dari CCTV9 China juga ada menyebut heat wave sedang melanda di kawasan ini. Cuaca memang panas sekarang ini. Antara parameter yang akan kami rekodkan adalah perubahan suhu, humiditi dan kecerahan langit sebelum, semasa dan selepas kejadian gerhana nanti. Gambar-gambar dan video dari segala aspek dan sudut gerhana juga akan diambil dan direkodkan. Satu kerjasama dan perkongsian tugas dan data telah dibentuk antara AIG Fakulti Sains, Falakonline, Angkasa, Jbt. Mufti (Perak dan P.Pinang) dan individu lain. Harap-harapnya cuaca baik semasa kejadian gerhana esok…sama-samalah doakan ye. Bak kata Dekan, semalam sudah menjadi sejarah, hari ini cabaran dan esok doa dan harapan…Fakulti Sains Boleh!

Laporan seterusnya akan menyusul kemudian nanti, insyallah
berita dari i-komuniti fakulti sains upm...

Sunday, July 19, 2009

First meeting PMI


Assalamualaikum
alhamdulillah... semoga hati ini bertaut rapat keranamu ya RABBI..
berjalan menuju kebenaran... mesti ada halanganya...


haa... nmpk ke???

sesi bertaaruf...

my heart 3.13pm teratak ayahbonda



Adik2 usrahku...


Usrah bersama adik-adik bagi kemasukan baru da bermula... Alhamdulillah... perjumpaan pertama kami diadakan di surau selepas maghrib... walaupun agak lambat turun ke surau kerana pihak kesihatan sembur nyamuk petang itu..tak daapat masuk bilik.. namun semangat adik-adik menunggu sesuatu yang patut dipuji...

Ramainya orang dekat surau malam ni.... macam mane nak cam akak?? tetiba satu mesej dari adik usrah..... reply... akak berbaju pink kat hujung... dari pandangan mata dan senyuman ana dapat agak merekalah adik usrahku sambil mereka bergerak ke arah ana...

seramai 10 orang semuanya termasuk yang ikut dari kawan... bagus adik-adik...semoga istiqamah... sesi taaruf berjalan lancar...seronok dengar adik-adik bercerita... culture shock la... tak suka naik bas... macam-macam mereka adukan...

Tapi ana terkilan sebab terpaksa tinggalkan adik-adik awal kerana ada meeting exco... afwan semua...

my heart 102am ahad

Tuesday, July 14, 2009

Manek Urai....


ya Allah berilah kemenangan kepada insan yang perjuangkan agama mu... ana doakan manek urai kekal di bawah pimpinan Pas...

Terima kasih pada pejuang-pejuang yang berada di manek urai... insya Allah kalian akan bahagia walaupun perit melanda... itulah pejuang kite....

Sebagai rakyat... pandanglah dengan mata iman... bukan nafsu keduniaan semata-mata...

14 julai 2009...........

155am tuesday my heart

DUK DIYEEE GAK...


Madah Dari Hukama:

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH, BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK, KRN KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORG CERDIK YG PENDIAM LEBIH BAIK DR ORG BODOH YG BANYAK CAKAP.
* MENASIHATI ORANG YG BERSALAH , TIDAK SALAH. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG..
* KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.
My heart.. 139pm p5... tuesday

Saturday, July 11, 2009

Semangat!!!



"Selangkah ke alam perjuangan, beerti selamanya dalam kepahitan, kemanisan hanya terasa bila takbir dilaungkan.. roh jihad mula bertebaran... mendakap ukhwah dalam kejauhan... jannah bertapak di hati insan.. hidup dan mati dalam iringan iman, hebatnya sebuah keakraban, andai dibasahi perjuangan... salam setinggi ukhwah sekencang dakwah... ukhwah fillah abadan abada ya ukhti.."


tq for da sender..
my heart 738am k15upm

Friday, July 10, 2009

Minggu Pertama di Semester 5


Tahniah dan syabas kepada mahasiswa upm yang baru dan lama pada sesi kali ini. Banyak juga perubahan sepanjang cuti semester yang lalu.. Penulis dan rakan-rakan di tahun akhir pun agak keliru.. Nak pergi jabatan Fizik pun terpinga-pinga.. macam baru masuk pulak... bangunan Fakulti alam sekitar lama dah berpindah hak milik fakulti sains.. Mostly bilik kat situ Jabatan fizik punya.

Agak sibuk dalam mengisi boring-borang untuk Projek Tahun akhir.. semak status kursus satu-satu supaya sama seperti yang sepatutnya.. Kepada sahabat-sahabat yang ada buat pengecualian bahasa ingggeris, pastikan tarafnya adalah yw, bukan dk.. semak ye.. nanti sangkut pulak.. penulis pun da banyak kali duk peningkan kepala staf kat pejabat fakulti sains tentang taraf.. Maaf ye kak.. Tapi akak tu layan je... bagus la kan.

Alhamdulillah, projek penulis bertajuk aurum Silicon... under optical.. Bawah selian Prof Mahmood. Semoga Allah permudahkan urusanku.. terkejar-kejar nak cari pensyarah untuk subjek dan projek.. Syukur pada Allah kerana semua urusan di kongsi bersama sahabat-sahabat seperjuangan.. Sekarang tengah pening nak pilih subjek mana yang patut di ambil.. pilih subjek ke pilih pensyarah ye?? Hehe.. kejap key in ... pas tu drop.. Apa yang penting?... ILMU !!

Walaupun dah lama belajar di Upm. Tak semua tempat kita tahu kan. Tak habis lagi satu upm kami ronda. Bilik kuliah pun ada yang tercari-cari. Junior Tanya tempat pun tak dapat nak jawab.. Seperti tadi ada junior bertanya penulis dan rakan-rakan ...’Assalamualaikum, kak bilik Al hadi kat mane?’ sahabat ana jawab ‘haa?? X pernah dengar pun.. maaf la dik akak tak tahu la.. akak bukan fakulti ni. Akak pun tak jumpa kelas ni.” Kami jalan lagi... ada pulak yang Tanya “tumpang tanya PSP kat mane?’ kami jawab “ PSP?? ‘psp tu bukan games ke?? Hihihi” sori la kami tak tahu laa” Kesian siapa yang Tanya kami... Afwan semuaa..

Yang kelakarnya, pada permulaan semester ni ramai di antara rakan-rakan yang masih terbawa-bawa dialek negeri masing-masing.. yang Jawa terkeluar bahasa jawa, ganung la, perak la,,, penulis sendiri pun begitu.. meeting exco bersama MPP pun masa perbentangan kebajikan kolej pun terkeluar bahasa Terengganu..

Ramai sahabat-sahabat lama penulis dapat upm bagi sesi 09/10... termasuklah sahabat baik penulis .. sahabat sejak kecil lagi.... gembira sangat... depan rumah pulak tu.. Tahniah Mah..

My heart 240pm k15 upm

By Day

tunggu

Kata-kata

Jauhkan angan-angan mu dari sesuati yang dimiliki oleh orang lain nescaya hidup kamu bercukup..

Janganlah engkau cari-cari alasan dalam membuat salah. Alasan yang diberi lebih teruk dari salah...

Kamu mestilah memahami apa yang diucapkan...

Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan.

kita berbicara

Tetamuku

salam sahabat

Birthday Reminder

January
1 my sis
12 Abg Jib
19 aini mrsm
26 ieyrah mrsm
31 muniey mrsm

February
1 Wana mrsm
2 hamdal mrsm
4 Yus mrsm
18 kak lah mrsm
22 Ummi mrsm
26 Afiqah niece

Mac
3 Izzati mrsm
8 mimi Cb
22 kori mrsm
23 Ilah mrsm
30 Ayahanda

April
6 saba pj
9 baby irfan, ain upm, syikin chalok
15 Fik mrsm
17 me
27 jaa cb


Mei
4 Aqilah niece
5 Farihan mrsm
8 Rahim mrsm
10 Wani mrsm

17 Abg Yen
18 Ctah Upm
21 Zahari mrsm
22 Faqih mrsm

24 Suriani UPm... Ana Sg Tong
26 hana sf


Jun
1 kak ieda upm
2 Dayah cb
5 Sykin rahim upm
15 nurul cb...... sue kmm
16 Dia mrsm
17 tha kmm
29 sofwah kmm

Julai
1 Kak nah mrsm
4 Amir kush mrsm

5 kak yat upm
21 Al-Waleeed mrsm

22 Nabilah niece
23 Jamil mrsm
25 Adli mrsm
28 Fiza chalok

Ogos
1 Nadiy chalok
8 Din mrsm
13 Abg Farid Upm
18 Rodzy mrsm
22 Dayana mrsm
23 Nurin mrsm
26 Mah cb

31 huriyyah kmm

September
4 mat _hniff chalok
6 madihah mrsm
9 kakanda, amir hazwan mrsm
17 Aliff Pres
26 bonda
28 eCah mrsm


Oktober
6 iekiey mrsm
9 yuniey mrsm
14 Intan mrsm

23 Abg long Ukm
29 Apez mrsm, rosni mrsm

31 Kak Edah

November
2 Sarina Mrsm
10 P-rah mrsm, nida mrsm

Disember
16 Easy mrsm
17 Mat Syah mrsm

21 Safwan Upm
25 Nas Azrol mrsm
26 Ayu Upm

 

(أولياء) Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez