Allah

asma ul husna

sahabat teman dan kwan

Welcume

Friday, April 24, 2009

Fatimah...


Fatimah - Pendakwah yang menundukkan UmarUmar al-Khattab mencapai pedang, mengikatnya di pinggang dan keluar dari rumah. Dendam dan sakit hatinya membuak-buak. Mendengar cerita orang ramai bahawa agama yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. (Muhammad Abdullah) semakin mendapat sambutan, marahnya menggunung. Jika mendapat peluang, Umar memang tidak akan melepaskan Muhammad. Di pertengahan jalan, Umar ditegur oleh seorang lelaki Bani Zuhrah. “Aku hendak pergi membunuh Muhammad!” kata Umar dengan wajah garang. “Aku hendak beritahu satu berita yang mengejutkan. Adikmu, Fatimah dan suaminya, Said bin Zaid, sudah memeluk Islam,” kata lelaki itu. Umar terkejut besar mendengar berita itu.


Dia malu, sedih dan marah sekali gus. Tanpa bersuara sepatah pun, dia meluru ke rumah Fatimah. Fatimah dan suaminya kebetulan sedang belajar mengaji al-Quran bersama seorang lagi sahabat mereka, Khabbab al-Arati. Dia mengetuk pintu dengan keras sehingga menimbulkan kebimbangan kepada seisi rumah. “Aku Umar. Buka pintu!!” Khabbab orang pertama yang lari menyembunyikan diri. Fatimah dan Said pucat. Mereka sedia maklum, Umar adalah seteru Islam paling hebat ketika itu.
Umar sanggup melakukan apa sahaja untuk menghukum orang yang mengkhianati kepercayaan nenek moyang mereka. Bagaimanapun Fatimah memberanikan diri membuka pintu. Umar menerpa dengan muka garang. “Aku mendengar kamu membaca sesuatu.” “Apa yang kamu dengar? Kami tidak membaca apa-apa!” kata Fatimah. Dia sudah menyembunyikan mushaf yang mengandungi tulisan-tulisan ayat al-Quran. Tetapi dia bimbang jika abangnya itu berjaya merampas mushaf itu. “Aku dengar apa yang kamu baca.


Aku tahu kamu sudah menganut agama Muhammad,” herdik Umar. Dia lantas mencekak leher Said dan mahu memukulnya. Fatimah cuba mempertahankan suaminya. Pukulan Umar tidak mengena Said, sebaliknya tersasar ke arah Fatimah sehingga terkoyak kulit dahinya. “Ya, kami sudah memeluk Islam. Kami percaya Allah dan Rasul-Nya. Apa yang kamu nak buat, buatlah!!” jerit Fatimah. Melihat darah bercucuran di dahi Fatimah, Umar disentap rasa kesal. Dia kasihan kepada adiknya sendiri. Nadanya berubah menjadi lembut tiba-tiba, “Berikan aku mushaf yang kamu baca. Aku janji tak akan buat apa-apa. Aku hanya hendak tahu apa yang dibawa oleh Muhammad itu.” Fatimah teragak-agak tetapi Umar cuba meyakinkan, “Jangan takut, aku bersumpah dengan Tuhan Muhammad.


Aku akan kembalikan mushaf itu selepas membacanya.” Fatimah terkesan akan kejujuran Umar. Umar abangnya dan dia kenal akan sikap abangnya sendiri. Jauh di sudut hati, dia tahu Umar akan mengotakan janjinya. Fatimah menjawab, “Saudaraku Umar, kau masih najis kerana syirikmu. Al-Quran itu tidak boleh disentuh melainkan oleh orang yang suci.” Fatimah menyuruh Umar mandi. Selepas itu, barulah mushaf itu diserahkan kepadanya. Umar menerimanya dengan penuh minat, lantas membaca ayat dari Surah Taha. Selepas menghabiskan bacaannya, spontan terkeluar dari bibir Umar, “Alangkah indahnya ayat ini!” Khabbab yang masih menyembunyikan diri dalam kediaman Fatimah keluar ketika mendengar pengakuan Umar.


“Umar, demi Allah, aku pernah mendengar Muhammad berdoa, “Ya Allah, bantulah Islam dengan Abul Hakam Hisyam atau Umar al-Khattab.” Cepatlah Umar, segera dapatkan Muhammad!” Umar mendesak Khabbab membawanya bertemu Muhammad. Fatimah mendengar dengan hati penuh syukur. Dia tidak sangka abangnya yang keras hati itu akan terbuka hati terhadap Islam. Umar lalu beredar ke sebuah rumah berdekatan Bukit Saffa, tempat Muhammad mengajar agama kepada rakan-rakannya. Seorang sahabat dalam kediaman itu mengintai di lubang pintu ketika mendengar ketukan. Dia sangat terperanjat apabila melihat Umar berdiri di depan pintu dengan sebilah pedang.
Sahabat itu segera memberitahu Muhammad, tetapi bapa saudara Muhammad, Hamzah Abdul Mutalib menjawab berani, “Wahai Rasulullah, biarkan Umar masuk. Kalau dia mahukan yang baik, kita berikan yang baik. Kalau niatnya jahat, kami akan membunuhnya dengan pedangnya sendiri.” Muhammad kelihatan sangat tenang. Dalam hati baginda, terdetik doa yang pernah dipohonnya dulu. Kini Umar datang sendiri tanpa perlu sesiapapun memujuknya. Dia menyuruh orang membuka pintu dan Umar dipelawa masuk. Sebaik-baik saja lelaki itu masuk, Muhammad bangun menyambutnya lantas mereka berlalu ke sebuah bilik.
Baginda melepaskan kain serbannya ke tubuh Umar dan merentapnya dengan kuat. “Apa yang membawa kamu ke sini? Demi Allah, aku takut kamu tak akan serik sehinggalah Allah menurunkan bencana ke atasmu!”“Wahai Rasulullah, aku datang untuk beriman kepada Allah dan Rasul-Nya,” Umar membalas. Muhammad terus bertakbir sebaik-baik sahaja mendengar pengakuan itu. Doa baginda akhirnya termakbul. Seluruh masyarakat Islam yang masih kecil bilangannya ketika itu, bersyukur dan sangat mengalu-alukan kedatangan Umar ke dalam Islam.
Pengislaman Umar bermakna Islam yang baru mendapat tempat, akan bertambah kukuh dan gagah. Seluruh masyarakat Islam mengenangi Fatimah sebagai orang yang bertanggungjawab membawa nur Islam dalam diri Umar. Dia terus diingati sebagai srikandi yang cekal, pendakwah yang berani, yang berjaya menundukkan kedegilan, keegoan dan hati batu Umar al-Khattab.

0 Komentar:

Post a Comment

By Day

tunggu

Kata-kata

Jauhkan angan-angan mu dari sesuati yang dimiliki oleh orang lain nescaya hidup kamu bercukup..

Janganlah engkau cari-cari alasan dalam membuat salah. Alasan yang diberi lebih teruk dari salah...

Kamu mestilah memahami apa yang diucapkan...

Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan.

kita berbicara

Tetamuku

salam sahabat

Birthday Reminder

January
1 my sis
12 Abg Jib
19 aini mrsm
26 ieyrah mrsm
31 muniey mrsm

February
1 Wana mrsm
2 hamdal mrsm
4 Yus mrsm
18 kak lah mrsm
22 Ummi mrsm
26 Afiqah niece

Mac
3 Izzati mrsm
8 mimi Cb
22 kori mrsm
23 Ilah mrsm
30 Ayahanda

April
6 saba pj
9 baby irfan, ain upm, syikin chalok
15 Fik mrsm
17 me
27 jaa cb


Mei
4 Aqilah niece
5 Farihan mrsm
8 Rahim mrsm
10 Wani mrsm

17 Abg Yen
18 Ctah Upm
21 Zahari mrsm
22 Faqih mrsm

24 Suriani UPm... Ana Sg Tong
26 hana sf


Jun
1 kak ieda upm
2 Dayah cb
5 Sykin rahim upm
15 nurul cb...... sue kmm
16 Dia mrsm
17 tha kmm
29 sofwah kmm

Julai
1 Kak nah mrsm
4 Amir kush mrsm

5 kak yat upm
21 Al-Waleeed mrsm

22 Nabilah niece
23 Jamil mrsm
25 Adli mrsm
28 Fiza chalok

Ogos
1 Nadiy chalok
8 Din mrsm
13 Abg Farid Upm
18 Rodzy mrsm
22 Dayana mrsm
23 Nurin mrsm
26 Mah cb

31 huriyyah kmm

September
4 mat _hniff chalok
6 madihah mrsm
9 kakanda, amir hazwan mrsm
17 Aliff Pres
26 bonda
28 eCah mrsm


Oktober
6 iekiey mrsm
9 yuniey mrsm
14 Intan mrsm

23 Abg long Ukm
29 Apez mrsm, rosni mrsm

31 Kak Edah

November
2 Sarina Mrsm
10 P-rah mrsm, nida mrsm

Disember
16 Easy mrsm
17 Mat Syah mrsm

21 Safwan Upm
25 Nas Azrol mrsm
26 Ayu Upm

 

(أولياء) Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez