Allah

asma ul husna

sahabat teman dan kwan

Welcume

Monday, July 29, 2013

Mimpi itu...


Assalamualaikum. 
25 julai. Penat badan ke sana ke mari hanya Allah yang tahu. Banyak perancangan nak dilakukan ni. Semoga Allah memudahkan urusan saya. InshaAllah. Malam tu saya tido dengan keadaan yang letih. Solat terawih pun sorang-sorang. Then. Bc beberapa helaian kalamullah dan terus masuk tido. 

Saya menaiki satu rumah panjang yang tinggi. YaAllah. Gayatnyaaa. Tapi saya gagahi jua untuk menaiki rumah tersebut. Saya tak pasti untuk tujuan apa saya bersusah payah untuk sampai ke atas. Tiba-tiba. Satu tali terlekat di gigi taring saya dan tertarik keluar menyebabkan gigi saya tercabut. Tak sakit. Saya pegang gigi tp masih tak faham pada situasi tersebut.  Saya meneruskn usaha saya menaiki rumah yang sangat tinggi itu. 

Ringgggggggg. Bunyi jam loceng kat ipong kesayangan sy. YaAllah dah masuk waktu sahur. Astagfirullah. Mimpi rupanya. 

Terus bersahur dan solat subuh. 

Keesokannya saya teruskn perjuangan sy di dunia yang fana ini. Saya dengan berseloroh bercerita kat kawan sy tentang mimpi semalam. Tercabut gigi sambil gelak-gelak. Kawan sy yang mendengar tu diam. Dia ckp thu tak apa maksud di sebalik mimpi gigi tercabut. Saya cakap la. Mne la saya tahu petanda petanda ni. Kawan saya pun diammm tak menjawab. Saya ubah topik lain. Dan saya lupa tentang itu. Petang tu saya ke office jumpa pengurus asrama untuk bincg program iftar nnt. Sambil2 menunggu beliau berurusan dengan benda lain. Saya capai hp dan menggoogle makna mimpi gigi tercabut. Di web tersebut memberitahu bahawa akan ada saudara terdekat meninggal. YaAllah. Hati saya tersentap. YaAllah saya takut kehilangan itu. 

Bila fikir balik. Xbaik berfikir ketentuan Allah. Tapi sebagai manusia yang iman tak seberapa ni. Im keep thinking. Who? Allah jgn amik ibubapaku. Mereka kekuatanku. Berpusing ligat aku berfikir. Astagfirullah. Kerja sedikit tergangu. Petang tu tak mood nk makan. Makan sikit je. Laksa penang n air. Tu je juadah berbuka. Then malam tu teman kawan ke lab. After lab dah pukul 12 tgh mlm. Solat terawih sorang lg. Tak pe la. Im misss masjid. 

Tido mlm tu mmg sangat nyenyak. Best. Xsedar apa. Bila bangun je. Dah pkul 6. Ya Rabbi. Terlepas sahur. Takpe la. Hope im ok. Pagi pagi mngemas barang sbb nk pindah dah dari asrama masuk rumah sewa. Dah letak jawatan sebagai felo. Banyak juga rupanya barang-barang saya. Sampai tgahhari duk packing barang je sampai la petang. Kemas barang dlm rumah sikit maklumlah dah nak keluar kn. Petang ni dah janji nk berbuka kat rumah kawan kat area perumahan next to the unisza. Sesampai sana tolong tolong sikit kawan masak lauk ayam masak kurma. Nyummy sedap. Bila tiba waktu berbuka kami berbuka bersama sama. Subhanallah. Indahnya ukhwah kerana Allah. Seriously. Sy syg mereka semua. InshaAllah until we meet jannah together one day. 

After berbuka dan solat maghrib. Perut saya tetiba sakit. YaAllah senak nya rasa, sy cuba tahan sambil letakkan sedikit minyak angin. Dengan harapan cepat hilang jadi dapatlah saya pergi solat terwaih malam tu. but, sakit ni mcm tak ada tanda tanda nak baik. Ok xpe. Sabar dan tahan. Berdiri sakit, baring pun sakit, duduk lagi la sakit. Tergolek golek saya di lantai menahan kesakitan. Kawan yang dah pergi masjid untuk terawih pun dah pulang tapi Saya masih lagi tergolek golek di lantai menahan kesakitan. Then, saya dipaksa ke klinik untuk mendapatkan rawatan. Memandangkan malam dah lewat hampir pukul 12 malam, kami ke klinik universiti untuk menerima rawatan. 

Setelah hampir sejam di pusat rawatan dan juga saya dah makan ubat dua kali beserta satu suntikan. Sakit masih lagi bersama saya. Tiada tanda nak baik pun jadi Medical assistance decide untuk hantar saya ke hospital. Ohhhh.  Saya tak suka pergi hospital. Tetapi disebabkan kesakitan ni amatlah sakit. Saya akur jua dengan keputusan MA, saya dibawa ke hospital menaiki ambulance. Lajuuu sangat. Setiba di sana, saya dibawa ke unit kecemasan. Dan terima lagi tiga suntikan berserta air. Ok. Sy dah hampir lali. Dunia terasa pusing pusing. Sakit pun macam dah tak ingat. Dua Dr depan depan saya pun cam nampak tak nampak. Dia suruh saya rest. Dan dipindahkan ke bilik rehat. Lama saya dalam bilik tu. kawan datang jenguk pun sy tak sedar. Then, ada dr dtg kejutkan saya tny. "Sakit lagi? Klu sakit skala 10. Awak sekrg skala berapa?" Sy terus ckp. Sy dah tak rasa sakit. Dalam hati teringat solat yg belum ditunaikan lagi. Mujur Allah belum ambil nyawaku. Sy dibenarkan pulang dan terus ke unit farmasi untuk mengambil  ubat. Sahabat saya setia menunggu di luar. Ya Allah. Baiknya mereka. Syikin. Wani. Huda. Dan ari. Untung saya depat kenal dengan mereka. 

Kami terus pulang ke rumah dan syikin masakkan lauk untuk bersahur. Saya dipaksa makan nasi supaya saya tak ganstrik lagi. Saya terus menunaikan solat isyak dan terawih. Masa tu dah pukul 4 pagi dah. Seusai bersahur dan solat subuh. Saya nak lelapkan mata. Dalam tido tido ayam tu. dapat sms dari abg saya. " anak su jah meninggal pagi ni" setelah baca mesej tu. saya terus sambung tido kerana mata sudah lali. 

Bangun dari tido. Tangan sy xdapat nak bekerja kuat. Kesan suntikan mlm tadi. Sayu hati ni teringat kat adik aina dah dijemput Ilahi. Saya tak dapat balik menziarahi arwah. Saya tak dapat nak drive. InshaAllah adik sekarang menuju syurga Allah. Ramadhan ini adik aina tinggalkan dunia ini brehatlah di sana dik. Allah sygkannkan kamu. Sy? Teruskan kehidupan di dunia ini. Allah Allah. Ini kah petanda mimpiku? Mungkin kebetulan. Allah knows. 
 Gambar terakhir adik aina before sy balik kampus haritu. Sblm bulan ramadhan. Ahli syurga-

2 Komentar:

الرحمه للتنظيف on July 11, 2019 at 6:32 AM said...

شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

الرحمه للتنظيف on July 11, 2019 at 7:04 AM said...

شركة تنظيف كنب بالجبيل
شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف خزانات بالجبيل

Post a Comment

By Day

tunggu

Kata-kata

Jauhkan angan-angan mu dari sesuati yang dimiliki oleh orang lain nescaya hidup kamu bercukup..

Janganlah engkau cari-cari alasan dalam membuat salah. Alasan yang diberi lebih teruk dari salah...

Kamu mestilah memahami apa yang diucapkan...

Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan.

kita berbicara

Tetamuku

salam sahabat

Birthday Reminder

January
1 my sis
12 Abg Jib
19 aini mrsm
26 ieyrah mrsm
31 muniey mrsm

February
1 Wana mrsm
2 hamdal mrsm
4 Yus mrsm
18 kak lah mrsm
22 Ummi mrsm
26 Afiqah niece

Mac
3 Izzati mrsm
8 mimi Cb
22 kori mrsm
23 Ilah mrsm
30 Ayahanda

April
6 saba pj
9 baby irfan, ain upm, syikin chalok
15 Fik mrsm
17 me
27 jaa cb


Mei
4 Aqilah niece
5 Farihan mrsm
8 Rahim mrsm
10 Wani mrsm

17 Abg Yen
18 Ctah Upm
21 Zahari mrsm
22 Faqih mrsm

24 Suriani UPm... Ana Sg Tong
26 hana sf


Jun
1 kak ieda upm
2 Dayah cb
5 Sykin rahim upm
15 nurul cb...... sue kmm
16 Dia mrsm
17 tha kmm
29 sofwah kmm

Julai
1 Kak nah mrsm
4 Amir kush mrsm

5 kak yat upm
21 Al-Waleeed mrsm

22 Nabilah niece
23 Jamil mrsm
25 Adli mrsm
28 Fiza chalok

Ogos
1 Nadiy chalok
8 Din mrsm
13 Abg Farid Upm
18 Rodzy mrsm
22 Dayana mrsm
23 Nurin mrsm
26 Mah cb

31 huriyyah kmm

September
4 mat _hniff chalok
6 madihah mrsm
9 kakanda, amir hazwan mrsm
17 Aliff Pres
26 bonda
28 eCah mrsm


Oktober
6 iekiey mrsm
9 yuniey mrsm
14 Intan mrsm

23 Abg long Ukm
29 Apez mrsm, rosni mrsm

31 Kak Edah

November
2 Sarina Mrsm
10 P-rah mrsm, nida mrsm

Disember
16 Easy mrsm
17 Mat Syah mrsm

21 Safwan Upm
25 Nas Azrol mrsm
26 Ayu Upm

 

(أولياء) Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez